Makale


ılan materyaller ve yöntemler ayrıntılı bir şekilde verilir.

Sonuçlar kısmında yapılan bilimsel çalışmadan elde edilen sonuçlar ayrıntılı bir şekilde verilmelidir. Burada özellikle sayısal değerler varsa bunların yazımında çok dikkatli davranılmalıdır. Zira en ufak bir hata bilim dünyasına yanlış bilgi verilmesine yol açacaktır.

Tartışma kısmı makalenin en zor kısımlarının başında gelmektedir. Bu bölümde konuyla ilgili olarak yapılmış olan çalışmalar ile kendi yaptığınız çalışmadan elde edilen sonuçlar karşılaştırılır. Bu nedenle de geçmiş çalışmaların iyi bir şekilde taranmış olması ve bu çalışmalardan elde edilen sonuçların iyi analiz edilmesi gerekir.

Çalışmanızdan elde edilen sonuçlar ile benzerlik ya da farklılık gösteren çalışmalar bu bölümde sunulur. Sonuçlar kısmında verilmeyen hiçbir sonuca tartışmada yer verilmemelidir. Tartışma kısmı gereğinden fazla uzatılmamalıdır.

Genel hatlarıyla yukarıdaki gibi bir içeriğe sahip olan makalelerin yazımında şekilsel olarak her derginin kendine has bir düzeni bulunmaktadır. Bu bağlamda makalenin gönderileceği dergilerin yazım kurallarına göre makale yazılır.

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi yapılan bir çalışmanın bilimsel olarak değer kazanması, diğer bir ifadeyle ziyan olmaması için makaleye dönüştürmek ve bunu da yayınlamak gerekir. Aksi takdirde yapmış olduğunuz tüm emek boşuna gidecektir. Bu bağlamda makalenizi çalışmanızın alanıyla ilgili olan bir dergiye göndermelisiniz. Bununla birlikte bu alandaki en iyi derginin makalenizi yollayacağınız en uygun dergi olmayacağını da aklınızda tutun.

Zor ve sıkıntılı bir süreç gibi görünse de insanın yapmış olduğu bir çalışmasını bilim dünyasına sunması ve dolayısıyla da adını bilim dünyasına yazdırması son derece gurur vericidir. Dolayısıyla da iyi bir bilim adamı olmak için bol bol çalışma yapmak ve bunları da makaleler yazarak bilim dünyasına sunmak gerekir.